En af de punkter på ens konfirmation huskeliste, der giver de fleste allermest sved på panden er helt klart Konfirmationstalen, hvilket er helt normalt.

Der er mange, der har det svært, når de skal skrive en god konfirmationstale, ikke kun fordi det kan være svært, at finde ud af, hvad man skal sige, men også fordi mange er lidt nervøse for, at holde taler.

Men i dette indlæg, vil du kunne finde metoder, der kan være med til, at gøre dig helt klar til, at holde en fantastisk levende tale.

  • Tal så det bliver følt
  • Den røde tråd i talen
  • Hvad vil du gerne sige med din konfirmationstale?
  • Brug rekvisitter
  • Sådan giver du din konfirmationstale mere liv 
  • Øv dig – Afprøv om talen falder naturligt
  • Fjern nervøsiteten – Klargør dig på at tale

Tal så det bliver følt!

Du kender det sikkert selv, det er ikke altid man kan huske, hvad det var folk sagde, men du vil altid huske, hvordan de fik dig til at føle. Dette er ikke spor anderledes når det kommer til en tale til en konfirmation. 

Det er lige netop her story telling kommer ind i billedet! – Story telling er ikke lige frem nyt for os, vi kender alle godnat læsningen, der fortæller en lille historie med et budskab, hvor der først er et ønske, dernæst drama og til sidst en slutning, hvor de levede lykkeligt til deres dages ende.

Der er en række fordele ved at bruge story telling i sin tale:

  • Dit budskab står mere klart
  • Du vækker følelser i både konfirmanden og gæsterne
  • Det giver dig en rød tråd at følge

Den røde tråd i talen 

Du er nok allerede med på, at Story telling er en spændende måde, at holde en tale på, samt at det åbner op for, at føre gæsterne ind i verden fyldt med følelser,  spænding og fantastiske takeaways. Du kan rejse rundt i tiden for, at finde de helt rette episoder i konfirmandens liv og bygge din historie på.

Hvad indgår i god story telling?

  1. Indvig gæsterne i historien
  2. Fortæl om konfirmandens brændende ønske
  3. Skab spænding/drama (hvad gav konfirmanden modstand).
  4. Brug billedesprog og gør fortællingen livagtig.
  5. Byg historien op til det endelig lykkes og alt hvad der hører med
  6. Afslut med en positiv takeaway (Det positive råd til fremtiden)

Alle gode historier består af:

En begyndelse på konfirmationstalen

Begyndelsen på din tale til konfirmanden er vigtig, og istedet for at starte din konfirmationstale med “Nu er du blevet konfirmeret og på vej ind i de voksnes rækker..” Så er det meget mere dragende at finde en spændende historie frem om konfirmanden og start ud med en lille fortælling. Hvis du har tænkt dig at gøre brug af story telling er det vigtigt, at du får sat den helt rette stemning allerede fra start af.

Eksempel på Begyndelse

“Jeg husker tydeligt dengang Lise var en helt lille pige og hun havde et brændende ønske om, at gå til ridning og komme ud og springe til stævner. Hvordan hun plaget mor og far om du ikke nok måtte få din egen hest, for du kunne jo bare selv betale og få et job istedet for at gå i skole. Men mor og far var nu lidt svære at få med på den idé.”

Midten af talen (drama/spænding)

I midten er det vigtigt, at du opbygger lidt spænding eller drama, det er altså her, hvor du kommer mere ind på, hvilket udforinger der stod i vejen, som konfirmanden skulle overvinde for at nå sit mål.

Eksempel på spænding

… Da du så endelig fik lov til, at gå til ridning af din mor og far. Så hørte jeg noget om, at du ikke bare glædet dig helt vildt til, at du skulle ud og ride på de store heste. Næ nej, du var så opsat, at du faktisk øvede dig hele ugen op til.

Faktisk blev hele stuen lavet om til en stor springbane! Hvor du brugte gryder til spring og havde fyldt hele den ene ende af stuen med sand, hvilket mor ikke lige var så begejstret for som du var. DER VAR SAND OVER ALT!!! – I sofaen, på tæppet, i gryderne.. Det var faktisk kun på tv bordet at der ikke var sand.. Nu hvor jeg tænker mig om.

Så kom dagen endelig, hvor du skulle ud og RIDE! – Og der var det jo vigtigt, at din onkel var med ude og se dig ride for første gang. Hvilket jeg havde glædet mig meget til. Jeg husker det som var det igår, du var så fin i dit nye ride udstyr og ganske elegant gik det… Ihvertfald de første 5 minutter! – Lige indtil du fald af hesten også var du pludselig ikke så vild med heste mere.

Tårende trillede stille ned af din kind, mens du sagde “Den dumme hest” med en meget klynkende stemme! – Og du skulle ihvertfald ikke op på “Den dumme krikke” igen. Resten af den ridetime gik med, at prøve på at få dig hen til en af de lidt mindre heste. Men NEJ! du var helt færdig med heste mente du og det endte da også med, at vi måtte pakke alt ting i bilen og trille stille og roligt hjem af.

Næste tirsdag tog vi så sammen med mor ud på ridebanen igen. Du havde godt nok svoret, at du skulle godt nok ikke ud og ride, men vi kunne godt klappe dem lidt. Vi kom så frem til rideskolen og der stod “why me” som var hesten du helst ville klappe. Vi stod så der og klappede den og efter lidt tid, så fik vi overtalt dig til at komme op og sidde på den, hvis den altså bare stod helt stille… Og som i alle sikkert ved, så har Lise ikke været til at få af hesten igen siden”

Denne tale er selvfølgelig en meget kort version, hvor man let kan fylde meget mere på. Men den giver et meget godt billede af, hvordan man bygger en historie op med indledning, spænding en forhindring og endelig en sejr (også kaldet HERO øjeblikket)

Slutningen på konfirmationstalen

Konfirmationstalen er ved, at nå sin ende og der er så her, at det er på tide, at komme med nogle takeaways fra denne historie og give konfirmanden nogle ord med videre på sin vej. Her er det selvfølgelig oplagt, at komme med en klassiker som “Livet går ikke altid som planlagt, men så er det bare op på hesten igen” eller måske “Øvelse gør mester” 

Tilsidst beder du alle gæsterne om, at rejse sig og udbringe en skål for konfirmanden. 

Hvad vil du gerne sige med din konfirmationstale

Inden du går igang med at skrive din tale, så er det en god idé og brainstorme lidt. Hvilket kan give dig et indblik i, hvad du egentlig gerne vil sige med talen og hvilke historier, der kan støtte op om de emner eller den endelige take-away fra din tale. 

Da jeg skulle holde talen for min søn til hans konfirmation, der byggede jeg den op om, at han var en knægt (Det er han stadigvæk), der er spændt på livet og har svært ved, at vente med at komme igang, når han først har en idé eller et ønske.

Derfor, var min stikordsliste fra min brainstorm fyldt med små historier, der byggede op om dette. Lige fra historien om da han blev født i ambulancen på vej på sygehuset og ikke kunne vente med, at komme ud i verden og se sig om, til hvordan han hele tiden søger viden på youtube omkring hans hobby og hvordan han selv byggede ting i pap, når han ikke kunne vente, bare for at se hvordan det kunne se ud på hans værelse inden han fik den pågældende ting, som han sparede op til. 

Brug rekvisitter

Rekvisitter er små ting eller genstande, der kan bruges til at gøre din tale mere visuel. Dette kan både være med til at løsne stemningen op, samt fange folks opmærksomhed eller bare være om drejningsmoment for selve talen.

Her er et par eksempler, der kan bruges:

Fodbold til fodboldspilleren

Til fodbold drengen kunne en rekvisit helt klart være en fodbold, hvor der på hvert felt i fodbolden står et lille livs citat eller et godt råd. På Amazon kan man få fodbolde der er 1.8 meter store, hvilket må siges at være meget passende til opgaven. 

Pony hoppers til hestepigen

Hos enkelte udlejere kan man leje ponyræs, hvilket er er sjov oppustelig hest, der er lidt svær at ride på. Under talen skal konfirmanden ridder fra punkt til punkt rundt i salen mens du holder talen, ved hvert stop er der så en lille note, som hun skal læse op inden hun ridder videre og du forsætter talen.

Promillebriller til talen om alkohol og ansvar

Promillebriller er også en meget passende rekvisit til en konfirmationstale, her beder man konfirmanden udføre forskellige små opgaver, alt i mens man holder talen. Dette kan være, at gå på en lige streg, hvilket er svært når man ser dobbelt og mister dybde forståelsen. Det kunne også være at bygge et lille tårn, hvis konfirmanden ønsker at være mure, mulighederne er mange og brillerne gør selv de mindste ting en smule mere besværligt og talen får helt sikkert mere liv.

Jeg har skrevet et lille indlæg om “sjove aktiviteter til konfirmation“, hvor du kan se en lille video med promillebriller, samt se andre sjove aktiviteter til festen.

Sådan giver du din konfirmationstale mere liv

Det er min personlige opfattelse, at mange taler til højtidligheder, har det med at køre i samme stemmeleje og med samme rytme fra begyndelsen til slutningen, hvilket faktisk er lidt synd, da talerne ofte er fyldt med passion, gode råd og kærlig ord, som desværre har det med at drukne lidt i måde man levere talen på.

Så derfor har jeg fundet en lille video frem med Lyd og Kommunikations eksperten Julian Treasure, der i sin Tedtalkvirkelig kommer med nogle helt fantastiske råd til, hvordan man kan gøre sin tale mere levende. Det tager ikke mange sekunder før du vil opleve, at man lader sig rive med når han taler. Prøv at leg med nogle enkelte af disse teknikker og mærk, hvordan din tale blive mere levende og dragende at høre på. Det skal lige siges videoen desværre er på Engelsk, men der er heldigvis er der lavet en udskrift af denne video både på engelsk, dansk og 45 andre sprog, så det er også muligt at læse det.

Her er lidt punkter der gør din tale mere levende:

  • Varm din stemme op
  • Brug mere af dit stemme register og klang
  • prosodi
  • Juster hastighed og udvis passion eller for, at skabe tryk på visse ting.
  • Pitch, hvis der virkelig skal lægges tryk på noget og fange folks opmærksomhed
  • Skifte i volume så du virkelig fanger gæsternes opmærksomhed og skabe stemning i talen.

Top anbefalinger til konfirmation

Her under finder du nogle af vores top anbefalinger til konfirmation:

Gave idéer til drenge: Promillebriller trender virkelig som konfirmationsgave idéer i år

Gave idéer til piger: her trender Armbånd m. graveringsplade & rød hjerte vedhæng

Sjove indslag: Her topper promillebriller virkelig listen men se alle vores forslag til konfirmationsindslag her