Dagen efter konfirmationen er det tid til at holde blå mandag. Men hvad er blå mandag og hvor stammer denne tradition fra og hvordan får man mest ud af dagen. Dette er nogle af de spørgsmål, jeg har ledt efter på nettet og her er hvad jeg har fundet frem til.
Hvad er blå mandag?
Blå Mandag kalder man dagen efter den kristenlige konfirmation, hvilket ikke er en obligatorisk fridag, men en dag, hvor mange folkeskoler og privatskoler vælger at give konfirmanderne fri.
Dagen bruges oftest på sjove blå mandag aktiviteter, shopping og komme ud og se seværdigheder rundt om i landet. Langt de fleste holder Blå Mandag sammen med deres medkonfirmander, hvilket betyder at klassen afholder dagen sammen. Men det er også enkelte klasser, hvor man deler klassen op i små grupper, så man kan holde dagen sammen med sine tætteste venner.
Hvorfor hedder det Blå Mandag?
Der er stor usikkerhed omkring, hvorfor Blå Mandag har fået netop dette navn, men der er flere teorier om, hvorfor dagen er kommet til at hedde sådan.
Teori om Blå Mandag fra Middelalderen
Den første teori om, hvor blå mandag har fået sit navn fra stammer helt tilbage fra middelalderen, hvor man i de katolske kirker lagde et blåt klæde henover alteret på fastelavnsmandag, hvilket var en tradition man brugte fordi fasten startede, hvilket var for at markere at man påbegynde noget nyt, hvilket minder om man i den kristenlige konfirmation benytter konfirmationen, som starten på voksen livet, hvor man selv siger ja til, at man tror på gud og vil leve og tjene i hans ånd.
Teori Fra Tyskland
En helt anden teori lyder på, at navnet skulle komme sig af gamle skikke fra tyskland, hvor mange af vores traditioner i Danmark kommer fra, blandt andet vores polterabend tradition, som tyskerne bragte til live igen, mange år efter denne tradition var kommet til i Sparta.
Men altså det bud fra Tyskland lyder på, at man i gode gamle dage, som farversvende skulle bruge søndagen på at farve arbejdstøjet blåt, hvilket så skulle tørre om mandagen og der af skulle navnet altså komme med Blå Mandag, hvor konfirmanderne holder fri fra skole, ligesom farversvende havde det om mandagen i Tyskland.
Hvordan afholder man en sjov Blå Mandag?
Det er helt officielt ikke nogle bestemte ting man skal lave på en blå mandag, det er en dag der er tiltænkt til sjov og hygge. De fleste klasser vælger, at starte dagen helt fra morgenstunden af, hvor konfirmanderne kan spise morgenmad sammen, for dernæst at tage i eventcenter eller få besøg af et mobilt eventcenter, der kommer med sjove blå mandag aktiviteter. Efter 2-3 timers sjov og spas tager mange ud og shopper, men der er også nogen der er nervøse for svindlere og lommetyve, så de istedet tager i forlystelsesparker eller en tur ud og spise og i biografen.
Læs også: Alt du bør vide om blå mandag 2021
Kan jeg være med til Blå Mandag, selv om jeg ikke bliver konfirmeret?
Du kan godt være med til at holde Blå Mandag sammen med din klasse, selvom du ikke er blevet konfirmeret. På langt de fleste skoler for alle eleverne fri på Blå Mandag, er du i tvivl så kontakt din lære omkring dette.
TIP: Husk at snakke sammen med de andre elever omkring, at du godt kunne tænke dig at komme med til blå mandag, da det ikke er sikkert de har taget dig med i planlægningen. bare så du sikre dig, at du kan være med. Typisk er der en lille gruppe forældre der planlægger dagen, så vær sikker på, at du får taget kontakt til dem, så du ikke bliver holdt udenfor.
Hvad koster det at afholde blå mandag?
En blå mandag kan hurtig blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke ser sig om. Da det render op med shopping, sjove aktiviteter og ikke mindst mad og drikke til hele dagen.
Konfirmanderne bruger typisk mellem 500 – 1.000 kroner på aktiviteter, samt mad og drikke til blå mandag. Dertil kommer shopping, hvilket variere meget fra konfirmand til konfirmand.
En ny trend der er kommet over de seneste 5 år er, at de unge er begyndt at booke sig ind i eventcenter rundt om i landet, samt vi ser også flere og flere begynder at leje udstyr eller få en event manager ud og lave et par timers underholdning. Da det kan give lidt besparelse på prisen pr deltager, samt de selv kan medbringe mad og drikkelse og på den måde få meget mere for deres penge.
TIP: Se vores tilbud på Blå Mandag aktiviteter med eller uden event manager
Gode Råd til Blå mandag
- Lav et budget for dagen, hvor alle kan være med
- Nedsæt et lille udvalg, der kan være med til planlægningen
- Book sammen som klasse og få rabat på entre og mad
- Book i god tid, da der er mange om budet.
- Lav en plan for mad og drikke på dagen
- Undgår for mange kontanter og benyt hævekort/debitkort
- Opbevar telefon, penge og kamera et sikkert sted
Har du nogle gode råd til konfirmanderne eller forslag til, hvad der kan gøre dagen uforglemmelig, så smid endelig en kommentar herunder.